Zwangere vrouwen die roken: pas op voor het gevaar voor de baby!
Dit is geen revolutionaire informatie: roken heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid, zowel voor de persoon die rookt als voor de mensen in zijn of haar omgeving. In het geval van zwangerschap geldt dit nog sterker! Zwangere vrouwen die roken, stellen niet alleen hun lichaam bloot aan de giftige producten in hun sigaretten, maar ook de foetus die ze dragen. En zelfs als ze ‘crapotent’ zijn, is de tweedehands rook die ze onvermijdelijk uitstoten en inademen ook gevaarlijk voor de ongeboren baby. Dit artikel geeft antwoord op veelgestelde vragen van zwangere vrouwen die meer willen weten over de gevaren van roken voor hun kind, van vrouwen die willen stoppen met roken tijdens de zwangerschap en van vrouwen die al bevallen zijn en nog steeds vragen hebben over dit onderwerp.
Mag ik blijven roken tijdens mijn zwangerschap?
Het spreekt voor zich dat een zwangere vrouw die rookt volledig moet stoppen met roken zodra ze hoort dat ze zwanger is. Als je zwanger bent en verslaafd aan tabak, is het belangrijk om zo snel mogelijk met je arts te praten om oplossingen te vinden.
Een vrouw die rookt tijdens de zwangerschap ademt een heleboel giftige stoffen in
Het verbranden van tabak produceert rook die honderden giftige stoffen bevat, waaronder bekende giftige stoffen zoals arsenicum. Deze chemische stoffen kunnen de placenta passeren en de groei en ontwikkeling van de baby beïnvloeden. De aanwezigheid van nicotine, het actieve ingrediënt dat grotendeels verantwoordelijk is voor tabaksverslaving, is ook gevaarlijk voor de foetus, die zelfs ‘verslaafd’ geboren kan worden als het tabaksgebruik doorgaat tot aan de bevalling.
Wat zijn de effecten van roken op de foetus?
Een zwangere vrouw die rookt, stelt de ongeboren baby bloot aan tal van schadelijke stoffen, in het bijzonder kooldioxide, waardoor de baby minder zuurstof krijgt. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat tabaksvergiftiging een miskraam veroorzaakt bij een zwangere vrouw die rookt, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een vroeggeboorte, soms lang voordat de baby sterk genoeg is om te overleven.
In gevallen waarin de zwangerschap wordt uitgedragen, komt het ook vaak voor dat het kind een laag geboortegewicht heeft, een factor die gezondheidsproblemen in de eerste levensmaanden bevordert. Studies tonen aan dat baby’s van vrouwen die roken tijdens de zwangerschap vaker aan geboorteafwijkingen en schade aan de hersenen en longen lijden.
Een nationale garantie
Onze laserOstop centra garanderen gratis behandeling in heel België.
Beoefenaars tot uw dienst
Luisteren naar u en onze 6/7 klantenservice
Geen contra-indicaties
De laserOstop methode is een gepersonaliseerd protocol dat aan elk individu kan worden aangepast, zonder contra-indicaties.
Discretie en vertrouwelijkheid
Onze laserOstop centra zijn gebonden door vertrouwelijkheidsovereenkomsten om de integriteit van je gegevens te beschermen.
Na de geboorte blijft het risico...
Roken tijdens de zwangerschap is ook gekoppeld aan een hoger risico op het ontwikkelen van gedragsproblemen, leerproblemen en langdurige geestelijke gezondheidsproblemen. Studies hebben ook aangetoond dat baby’s van vrouwen die bleven roken tijdens de zwangerschap vaker worden getroffen door wiegendood. Ze hebben ook vaker last van astma, oorinfecties en longontsteking (bronchitis, longontsteking, enz.).
Ik kan niet stoppen met roken: hoe kan ik de negatieve gevolgen voor mijn baby beperken?
Het is nooit te laat om te stoppen met roken
De schadelijke effecten van roken op zwangere vrouwen hebben gevolgen in elke fase van de zwangerschap. Natuurlijk is het zo dat hoe eerder je kunt stoppen met roken, hoe kleiner het risico voor de foetus is. Maar als je moeite hebt om te stoppen met roken, moet je weten dat het nooit te laat is. Als je pas in het eerste trimester van je zwangerschap bent, heb je nog vele maanden om dit te bereiken. Houd er echter rekening mee dat hoe langer de foetus wordt blootgesteld aan tabak, hoe meer de foetus kan lijden.
Verminderen van het aantal sigaretten dat je rookt is niet genoeg, maar het kan de hoeveelheid breuk verminderen
Hoe meer een zwangere vrouw rookt, hoe groter de risico’s voor haar baby. Minder sigaretten roken vermindert echter de hoeveelheid giftige stoffen die in het bloed circuleren. Het is dus beter om maar een paar sigaretten per dag te roken dan een heel pakje. Onderzoeken hebben aangetoond dat minder dan 5 sigaretten per dag het risico op een laag geboortegewicht helpt te verminderen, maar niet uitsluit.
Zwangere vrouwen moeten het inademen van meeroken vermijden
Sigarettenrook is dubbel gevaarlijk voor de gezondheid. Primaire rook, die rechtstreeks wordt ingeademd door zwangere rokers, bevat een heleboel giftige bestanddelen. Meeroken daarentegen bevat hogere concentraties van deze chemische stoffen die niet zijn geabsorbeerd. Het wordt ook geladen met de kooldioxide die de longen produceren bij het uitademen.
Om de risico’s te verminderen als je niet kunt stoppen met roken, is het belangrijk om dit te doen in geventileerde ruimtes of buiten. Rook bijvoorbeeld niet in een gesloten ruimte of in een auto. Het is ook vanwege deze secundaire rook dat crappen, d.w.z. het afstoten van de rook voordat het de longen binnendringt, geen voordeel oplevert voor de gezondheid van de foetus.
Het consumeren van antioxidanten en prenatale vitamines
De effecten van roken op de gezondheid van de moeder dragen bij aan een verminderde toevoer van voedingsstoffen naar de foetus, een verminderde zuurstoftoevoer en oxidatieve stress die de gezondheid van de cellen verstoort. Om dit te compenseren kun je je inname van vitamine C verhogen, dat krachtige antioxiderende effecten heeft. Het is ook een goed idee om prenatale vitamines te nemen, die essentiële voedingsstoffen leveren voor een gezonde ontwikkeling van de baby.
Ik wil stoppen met roken om mijn baby te beschermen, wat moet ik doen?
In het ideale geval zou je al voor je zwangerschap moeten stoppen met roken, vooral omdat het de bevruchting vergemakkelijkt. Maar als je al zwanger bent en wilt stoppen met roken, is dat heel goed mogelijk.
Vertrouw op de mensen om je heen!
Morele steun is cruciaal voor het succes van stoppen met roken, vooral tijdens de moeilijke periode van de zwangerschap, die vaak een tijd van emotionele onrust is. Leg je aanpak uit aan je partner, kinderen, vrienden en familie, zodat ze je tijdens het hele proces kunnen steunen. Het is nooit goed om je alleen te voelen als je probeert te stoppen met roken, en al helemaal niet als je zwanger bent.
Een duidelijk actieplan opstellen
Om het spenen gemakkelijker te maken, helpt het om een actieplan op maat te hebben. Om je te helpen dit vast te stellen, aarzel dan niet om professionals uit de gezondheidszorg te raadplegen: je apotheker, je gynaecoloog, je huisarts, een verslaafde arts, enz. Stel een vaste stopdatum vast en noteer alle manieren waarop je de onbedwingbare drang om te roken kunt weerstaan.
Op dit cruciale moment is het een goed idee om wat wellnessactiviteiten te plannen om je rookgewoonten te vervangen en jezelf tegelijkertijd te verwennen. Je kunt bijvoorbeeld tijd voor jezelf nemen of beginnen met mediteren. Als je partner ook rookt, is het misschien tijd voor hem of haar om ook te stoppen. Denk ten slotte vooruit en probeer risicovolle situaties te vermijden die een sterk verlangen om te roken kunnen opwekken.
Inventariseer de voordelen van stoppen
Om je motivatie te behouden, is het cruciaal om je te concentreren op de redenen waarom je wilt stoppen met roken:
- het risico op ernstige complicaties voor zowel u als uw kind beperken
- verhoog uw comfort tijdens de zwangerschap
- krijg meer adem en hoest minder
- Krijg weer een mooie huid, een goede adem en wittere tanden
- Koopkracht herwinnen om mooiere dingen voor baby te kopen
- een betere kans hebben om je kind te zien opgroeien
Gebruik tabaksvervangers alleen als laatste redmiddel
Nicotinevervangers zoals kauwgom, pleisters, zuigtabletten of inhalators helpen het gebrek aan nicotine te compenseren als je stopt met roken. Ze blijven de baby echter blootstellen aan deze stof, die de ontwikkeling van zijn hersenen en longweefsel beïnvloedt. Het is dus het beste om het gebruik ervan te vermijden en je te wenden tot alternatieve, niet-invasieve, chemicaliënvrije technieken, zoals stoppen met roken met een laser.
Is vaping veilig tijdens de zwangerschap?
Vaping is het gebruik van elektronische sigaretten die rook produceren door een synthetische vloeistof te verhitten. In de context van zwangerschap levert dit twee problemen op. Aan de ene kant bevatten elektronische sigarettenpatronen een groot aantal chemische verbindingen, waaronder nicotine, dat gevaarlijk is voor de gezondheid van foetussen. Maar bovendien weten we niet precies hoe deze stoffen reageren als ze worden verhit, vooral kunstmatige smaakstoffen niet. In de praktijk betekent dit dat e-liquids giftige producten bevatten die schadelijk zijn voor de foetus. Daarom is het beter dat zwangere vrouwen afzien van vaping tijdens de zwangerschap.
Is andermans rook schadelijk voor mijn baby?
Meeroken door tabaksgebruikers is altijd schadelijk voor baby’s, kinderen en natuurlijk de foetus die je draagt. Of het nu je eigen tweedehands rook is of die van de mensen met wie je tijd doorbrengt. Zoals altijd geldt: hoe korter de blootstelling, hoe minder impact op de gezondheid. Het is echter het beste om plekken waar gerookt wordt zo veel mogelijk te vermijden en mensen die bij jou of bij jou thuis op bezoek komen te vragen niet in jouw buurt te roken.
De gevaren van roken na de zwangerschap: het is beter om niet meer te roken
Passief roken door je pasgeboren baby kan schadelijke gevolgen hebben voor zijn gezondheid en die van de mensen om je heen. Kinderen van rokers hebben vaker last van verschillende kwaaltjes, zoals oorontstekingen, astma en luchtweginfecties. Net als bij blootstelling aan tabak tijdens de zwangerschap, hebben baby’s die meeroken van hun ouders een groter risico op plotselinge wiegendood. Het is daarom belangrijk om na de bevalling niet te beginnen met roken of in ieder geval niet te roken in de buurt van de baby.
Roken tijdens de zwangerschap, in een notendop...
Om veel redenen is blootstelling van de foetus aan tabak gevaarlijk voor zijn gezondheid. Kortom, een zwangere vrouw die rookt of de secundaire tabaksrook van een roker inademt :
- je kind blootstelt aan talloze giftige stoffen
- verhoogt het risico op een miskraam en vroeggeboorte
- stimuleert plotselinge wiegendood en de ontwikkeling van verschillende ziekten
Voor een zwangere vrouw die rookt, is het echter nooit te laat om te stoppen of te minderen:
- zelfs een kleine vermindering van het aantal gerookte sigaretten kan gunstige effecten hebben
- de risico’s voor de gezondheid van de foetus verminderen in de eerste uren na het stoppen
- uw gezondheid zal beter zijn en u zult gemakkelijker van uw zwangerschap kunnen genieten
Zwangere vrouwen die roken: laserOstop helpt je te stoppen met roken
Als je wilt stoppen met roken tijdens je zwangerschap, vergeet dan niet om :
- een duidelijk actieplan opstellen
- vraag je naasten om steun
- e-sigaretten en nicotinevervangende producten waar mogelijk verbieden
- gebruik zachte speningstechnieken in overleg met je gynaecoloog-verloskundige (de laserOstop-methode wordt niet aanbevolen na de 8e maand van de zwangerschap)
En zelfs na de geboorte is het belangrijk om een rookvrije omgeving te behouden om de gezondheid van je baby te beschermen.
Ben je zwanger en wil je stoppen met roken?
Waarom probeer je de laserOstop-methode niet met toestemming van je huisarts of gynaecoloog-verloskundige? Het is pijnloos en heeft geen bijwerkingen, en heeft al duizenden rokers geholpen om voorgoed te stoppen in slechts één sessie! Dus waarom jij niet? Neem onmiddellijk contact op met uw arts en maak een afspraak in het dichtstbijzijnde LaseOstop-centrum.