Roken en uw kind: directe en indirecte gevolgen
De plaag van passief roken
Zoals je waarschijnlijk wel weet, is roken schadelijk voor volwassen rokers en voor degenen die hun rook inademen. Maar heb je wel eens nagedacht over het effect van roken op vooral de jongste kinderen? Directe of indirecte blootstelling aan sigarettenrook is wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Elke keer dat je er een opsteekt, stel je jezelf en je omgeving, inclusief je kinderen, bloot aan de honderden chemische stoffen die vrijkomen bij de verbranding ervan. En veel van deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen zelfs kanker veroorzaken.
Als je naast je kinderen rookt, stel je ze direct bloot aan deze bedreiging. Vooral omdat de secundaire rook die ze van jou inademen meer geconcentreerd is in giftige stoffen. Dit staat bekend als passief roken. Passief roken onder kinderen, ongeacht hun leeftijd, is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen.
Waarom is passief roken gevaarlijker voor kinderen?
Passief roken is gevaarlijk voor iedereen om je heen. Kinderen zijn echter om een aantal redenen gevoeliger voor de gevolgen:
- Ze absorberen meer rook, en dus meer chemische stoffen, dan volwassenen omdat ze sneller ademen.
- Hun immuunsysteem is nog onvolgroeid en heeft meer moeite om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkende micro-organismen (bacteriën, virussen, allergenen, enz.) die profiteren van de irritatie in de longen om het lichaam binnen te dringen.
- Jongere kinderen krijgen ook de rookresten binnen die op verschillende voorwerpen achterblijven wanneer ze die in hun mond stoppen.
Kinderen van wie de ouders in hetzelfde huis of in dezelfde kamer roken, hebben een grotere kans op aandoeningen aan de luchtwegen en verschillende andere aandoeningen. Het inademen van rook van brandende tabak kan dan hun ontwikkeling in gevaar brengen.
De gevolgen van passief roken voor de gezondheid
Hoewel veel mensen zich bewust zijn van de gevaren van actief roken voor het lichaam, worden de problemen die gepaard gaan met passief roken soms onderschat. De risico’s van roken voor zowel kinderen als volwassenen zijn talrijk en gevarieerd. Ze omvatten :
- De ontwikkeling of verergering van ademhalingsproblemen: astma, bronchitis, chronische ademhalingsziekten.
- Verhoogd risico op cardiovasculaire problemen: de giftige stoffen en chemicaliën in sigaretten kunnen het cardiovasculaire systeem beschadigen en de ontwikkeling van ziekten zoals atherosclerose (aderverkalking), hartfalen, enz. bevorderen.
- Verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker en andere kankers: niet-rokers die regelmatig worden blootgesteld aan meeroken van rokers zien hun risico op het ontwikkelen van longkanker met 20-30% toenemen in vergelijking met degenen die niet worden blootgesteld. Passief roken bevordert ook de ontwikkeling van andere vormen van kanker, vooral in de bovenste luchtwegen.
- Toegenomen en verergerde allergieën: blootstelling aan tabak kan irritatie van de ogen, neus en keel veroorzaken. Dit kan niezen, neusverkoudheid, tranende ogen, chronisch hoesten en andere allergische symptomen veroorzaken.
Gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor kinderen die het slachtoffer zijn van passief roken
Kinderen die worden blootgesteld aan passief roken zijn bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van passief roken:
- bepaalde infecties van de luchtwegen: longontsteking, bronchiolitis, bronchitis, nasofaryngitis, astma ;
- KNO-infecties, zoals otitis;
- huid-, ademhalings- en voedselallergieën;
- psoriasis of eczeem;
- leerstoornissen ;
- gedragsproblemen.
Bij baby’s wordt blootstelling aan meeroken door rokers ook in verband gebracht met een hoger risico op plotselinge wiegendood (SIDS) tijdens het eerste levensjaar.
Het speciale geval van roken tijdens zwangerschap en borstvoeding
Roken tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding brengt grote risico’s met zich mee voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Hoewel dit niet echt passief roken is, omdat de rook niet wordt ingeademd door de baby, kan roken tijdens de zwangerschap dramatische gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de foetus en de gezondheid van de baby na de geboorte. Dit komt doordat de chemische stoffen die de moeder tijdens het roken inademt, in haar bloedbaan terechtkomen en dus ook in die van het kind dat ze draagt.
Tabak heeft verschillende effecten op zwangere vrouwen en hun baby’s:
- Verhoogd risico op een laag geboortegewicht, een parameter die ook het risico op gezondheidscomplicaties en groeiachterstand bij het kind verhoogt.
- Verhoogd risico op vroeggeboorte: te vroeg geboren baby’s (geboren voor 37 weken zwangerschap) hebben meer kans op ademhalings-, spijsverterings- en neurologische problemen.
- Gevolgen voor de placenta: risico op vroegtijdige loslating van de placenta, verhoogd risico op placenta previa, wat levensbedreigend kan zijn voor moeder en baby.
- Verhoogd risico op plotselinge wiegendood (SIDS): net als bij passief roken is het risico op SIDS hoger bij baby’s waarvan de moeder rookte tijdens de zwangerschap.
- Cognitieve problemen: kinderen die in de baarmoeder aan tabak zijn blootgesteld, hebben een grotere kans om gedrags-, aandachts- en leerproblemen te ontwikkelen.
- Verhoogd risico op miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
- Vertraagde groei van de foetus: roken kan de soepele ontwikkeling van de foetus beïnvloeden.
- Toename van algemene gezondheidsproblemen bij de moeder: hart- en vaatziekten, longziekten, allergieën en kankers die gewoonlijk aan roken worden toegeschreven, worden verergerd door de fysiologische veranderingen die door de zwangerschap worden veroorzaakt.
- Bij vrouwen die borstvoeding geven, gaat nicotine over in de moedermelk, waardoor de smaak en samenstelling verandert. De andere chemische stoffen die ook in de melk terechtkomen, veroorzaken een hele reeks problemen bij baby’s: koliek en buikpijn, misselijkheid, oprispingen en braken, prikkelbaarheid, veranderingen in de hartslag.
Rokende tieners: de invloed van ouderlijk voorbeeld
Als ouder ben je het eerste rolmodel voor je kinderen. Het zijn je leefgewoonten die het gedrag ervan vormen en bepalen. Als je zoon of dochter je regelmatig ziet roken, zelfs als je ze vertelt dat het geen goede gewoonte is, zullen ze waarschijnlijk gaan roken als ze de puberteit bereiken, de leeftijd van nieuwe ervaringen bij uitstek.
Temeer omdat ze gemakkelijker toegang hebben tot tabak en hun tolerantie voor sigarettenrook ook hoger is, door de rook die ze al hebben ingeademd in jouw aanwezigheid. Bovendien loopt een jongere die tabak gebruikt en wiens ouders roken, het risico om de gezondheidseffecten van tabak op twee manieren op te lopen: door actief te roken door hun eigen rook in te ademen en door passief te roken, als je rookt in hun aanwezigheid.
En het zal niemand verbazen dat een tiener die rookt veel meer kans heeft om een volwassen roker te worden dan een andere tiener. Daarom is het cruciaal om je kinderen van jongs af aan een rookvrije omgeving te bieden. En niet alleen door ervoor te zorgen dat je alleen buiten rookt! Als je kind al sterk verslaafd is aan tabak, moet je weten dat hij of zij, op dezelfde manier als een volwassene, steun kan krijgen om te stoppen met roken, met jouw toestemming.
Stop met roken om het goede voorbeeld te geven en de gezondheid van je omgeving te beschermen
De verschillende methoden om te stoppen met roken
Hoewel stoppen met roken de beste manier is om jouw gezondheid en die van je kinderen te beschermen, moet de beslissing om te stoppen met roken alleen van jou zijn. Stoppen met roken vergt een aanzienlijke persoonlijke investering en alleen jij weet of het het juiste moment is om dit avontuur aan te gaan.
Als je gemotiveerd bent om te stoppen met roken, moet je weten dat er veel verschillende methoden zijn die je kunnen helpen om rustiger te stoppen met roken:
- specialistische consulten door een tabaksarts, apotheker of psycholoog;
- gebruik van nicotinevervangers om de plotselinge ontwenning van nicotine tijdens de eerste paar weken te helpen compenseren: nicotinepleisters die op de huid worden aangebracht, nicotinekauwgom en -pastilles, inhalators en neussprays met nicotine, e-sigaretvloeistoffen, enz;
- geneesmiddelen op recept nemen: Bupropion (Zyban®), Varenicline (Champix®), bijvoorbeeld;
- gedragstherapieën die ontworpen zijn om je eigen oplossingen en strategieën naar boven te halen om de drang om te roken te weerstaan en de vroegere voordelen van tabak in je leven te vervangen;
- deelnemen aan discussiegroepen met voormalige rokers om morele en praktische steun te vinden, maar ook om gelijkaardige ervaringen te delen (of niet);
- mobiele applicaties die ondersteuning, persoonlijke stopplannen, aanmoediging en advies bieden bij het stoppen met roken;
- alternatieve geneesmiddelen met min of meer gedocumenteerde effecten: acupunctuur, hypnose, homeopathie, reflexologie, enz;
- meditatie, yoga en ontspanningstechnieken om stress te beheersen en het verlangen om te roken te verminderen;
- lasertechnieken om te stoppen met roken.
De LaserOstop-methode: een innovatieve oplossing om je kinderen te beschermen
LaserOstop is een van een aantal innovatieve methoden om te stoppen met roken die direct werken op de lichamelijke afhankelijkheid om het hunkeren naar roken onder controle te houden. LaserOstop is pijnloos en zonder bijwerkingen en maakt gebruik van een laser om reflexpunten te stimuleren, met name in de oorschelp. Deze actie vermindert het verlangen naar nicotine, waardoor het lijden dat gewoonlijk gepaard gaat met stoppen met roken wordt vermeden. Bovendien werkt LaserOstop ook in op de behoefte om te snoepen, wat veel voorkomt bij mensen die stoppen met roken. Stoppen met roken is dus geen bron van gewichtstoename.
Het grote voordeel van deze methode? Het wordt geleverd door goed opgeleide specialisten en is effectief in slechts één sessie van slechts één uur! En als je binnen twaalf maanden terugvalt (dit kan helaas gebeuren), krijg je een tweede gratis sessie om je weer op de rails te krijgen.
Bescherm de toekomst van je kinderen: maak vandaag nog een afspraak!
Het effect van roken op kinderen is zeer reëel en mogelijk ernstig. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen met roken en ze te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabak. Door ervoor te kiezen zo snel mogelijk te stoppen met roken, geef je je kind een kostbaar geschenk: een gezondere toekomst en een kleiner risico om zelf een tabaksverslaving te ontwikkelen. Laat roken de gezondheid van je omgeving niet in gevaar brengen en sluit je aan bij de tienduizenden rokers die er al in geslaagd zijn te stoppen dankzij LaserOstop. Maak vandaag nog een afspraak bij een centrum dat gespecialiseerd is in deze methode om de eerste stap te zetten naar een rookvrije toekomst!