Waarom is roken voor of na een operatie een slecht idee?

Tabak staat al lang bekend om zijn schadelijke effecten op het lichaam en de algemene gezondheid. Toch realiseren maar weinig mensen zich welke schadelijke gevolgen roken kan hebben bij het ondergaan van een operatie. Als oorzaak van verhoogde risico's op complicaties, vertraagd herstel en andere soms ernstige gezondheidsproblemen, is roken over het algemeen de vijand van de chirurg... en zijn patiënt! Dit is waarom roken voor of na een operatie een slecht idee is.
fumer après opération fumer avant operation laserostop arret tabac laser

De schadelijke effecten van roken tijdens een operatie

Verhoogde risico’s voor rokers

Chronisch roken, vooral als de laatste sigaret recent werd gerookt, verhoogt het risico op complicaties voor rokers die een operatie ondergaan. Tijdens of na het evenement. Roken verandert de normale ontstekingsreactie van het lichaam, die genezing, littekenvorming en het voorkomen van infecties zou moeten bevorderen. Tot de meest voorkomende problemen voor rokers die een operatie ondergaan, behoren :

  • stollingsstoornissen: verhoogde bloeding, verhoogde kans op bloeding of juist verhoogd risico op trombose of embolie;
  • een grotere kans op het ontwikkelen van een postoperatieve infectie;
  • moeilijkheden bij het helen van chirurgische wonden.

Het resultaat: rokers hebben een hoger percentage ziekenhuisopnames dan niet-rokers.

Vertraagde wondgenezing

De vele giftige stoffen in sigarettenrook hebben een directe invloed op de bloedsomloop. Hierdoor krijgen de weefsels minder zuurstof dan zou moeten, wat leidt tot vertraagde genezing van de incisies die tijdens de operatie zijn gemaakt. Tegelijkertijd belemmert roken de cellulaire regeneratie van huidweefsel. Het heeft vooral invloed op de productie van collageen, een essentieel eiwit voor weefselherstel, omdat collageen de weefsels hun stevigheid geeft.

Groter risico op postoperatieve infecties

Studies tonen aan dat roken een schadelijk effect heeft op het immuunsysteem. Het lichaam, dat al verzwakt is door de operatie zelf en mogelijk door de oorzaken die de operatie noodzakelijk maakten, is bijzonder kwetsbaar voor infecties in de postoperatieve periode. En als de immuniteit tekortschiet, kunnen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers zich makkelijker vermenigvuldigen en problemen veroorzaken. Rokers die meer blootgesteld zijn aan dit risico vanwege hun tabaksgebruik zijn vatbaarder voor infecties, of ze nu de operatieplaats of een ander deel van het lichaam aantasten.

Verhoogd risico op diep-veneuze trombose en longembolie

Ongeacht de rookstatus van de persoon die de operatie ondergaat, is een operatie altijd een potentiële bron van trombo-embolische complicaties. Met andere woorden, aandoeningen die de bloedsomloop beïnvloeden. Bij rokers wordt de bloedsomloop sterk beïnvloed door tabaksgebruik.

Als je rookt, circuleert het bloed langzamer, waardoor het bloed stagneert in de aderen, wat leidt tot de vorming van bloedstolsels. Als deze vast komen te zitten in diepe aderen, kunnen ze leiden tot flebitis of migreren naar de longen, waar ze een longembolie kunnen veroorzaken. In de ernstigste gevallen kunnen ze een hartaanval veroorzaken als ze naar het hart gaan, of een beroerte als ze in de hersenen terechtkomen. We moeten bijzonder waakzaam zijn met betrekking tot deze ernstige en soms fatale verschijnselen.

De invloed van roken op de luchtwegen

Naast het verhoogde risico op infectie na een operatie, loopt ook het ademhalingssysteem gevaar. Tijdens een algehele narcose wordt de patiënt geïntubeerd en mechanisch beademd om de toevoer van zuurstof naar de hersenen en organen op peil te houden. Hoewel deze techniek perfect onder de knie is, is het nog steeds traumatisch voor de luchtwegen.

Rokers hebben meer kans op longcomplicaties dan niet-rokers. Tabak irriteert de longblaasjes en zet talloze chemische stoffen af in de longblaasjes, waardoor de efficiëntie van de natuurlijke ademhaling wordt aangetast. Rokers die een operatie ondergaan, hebben een groter risico op het ontwikkelen van :

  • ademnood ;
  • bronchitis ;
  • postoperatieve longontsteking;
  • verergerde astma.

Stoppen met roken voor een operatie: het juiste voor uw gezondheid

Minder chirurgische complicaties

Door vóór de operatie te stoppen met roken, verlaag je het risico op het optreden of verergeren van chirurgische complicaties aanzienlijk. Als je er vroeg genoeg mee begint, zijn je immuniteit, bloedsomloop en genezingsvermogen op de grote dag weer die van een niet-roker. Je herstel zal zoveel beter en natuurlijk sneller zijn.

Op deze manier verklein je het risico op longcomplicaties zoals bronchitis of embolie. Je verkleint ook de kans op een trombo-embolisch ongeval of een postoperatieve infectie, wat de duur van je verblijf in het ziekenhuis en de tijd die je nodig hebt om van de operatie te herstellen kan verlengen.

De risico’s van anesthesie verminderen

Bepaalde risico’s tijdens een operatie houden verband met de manier waarop het lichaam reageert op anesthesie. Sommige rokers hebben soms een hogere dosis verdoving nodig om te kunnen inslapen. Complicaties zijn dan gekoppeld aan deze hogere hoeveelheden en de hersteltijd na de operatie is ook langer. Door te stoppen met roken, verbeter je de gevoeligheid van je lichaam voor het verdovingsmiddel en voorkom je onnodige overdoses.

Minder stress door roken

Of u nu besluit om te stoppen met roken ter voorbereiding op de operatie of doorgaat met roken, het medische team dat voor u verantwoordelijk is, zal u formeel verbieden om te roken vóór de algehele narcose. Vanuit een algemeen oogpunt is het zelfs niet aan te raden om dit te doen in de uren voorafgaand aan de operatie. Dit verbod, dat vaak moeilijk is voor rokers, voegt nog een beetje meer stress toe aan een situatie waarin je je waarschijnlijk al zorgen genoeg maakt. Door er zelf voor te kiezen om voor de operatie te stoppen met roken, voorkom je ook dit ongemak.

Andere voordelen voor de gezondheid

Hoe dan ook, buiten de context van een operatie is stoppen met roken altijd goed voor je gezondheid. Dit maakt het mogelijk om :

  • het risico op cardiovasculaire problemen verminderen;
  • de bloedsomloop verbeteren;
  • de efficiëntie van het ademhalingssysteem herstellen;
  • het risico op kanker verminderen ;
  • Krijg weer een mooie huid en gezond haar;
  • herstel je smaak- en reukzin;
  • betere mondgezondheid (ook belangrijk bij een operatie);
  • bescherm de mensen om je heen tegen de schadelijke effecten van passief roken.

Roken na een operatie wordt ook afgeraden!

Zoals je je waarschijnlijk al hebt gerealiseerd, is roken na een operatie ook geen goed idee als je snel wilt genezen en herstellen. Of het nu voor of na de operatie is (en zelfs tijdens!), roken vermindert de toevoer van zuurstof en essentiële voedingsstoffen naar de weefsels. Tijdens de postoperatieve herstelfase is deze inname essentieel om de wondgenezing te bevorderen. Kortom, blijven roken tijdens de postoperatieve periode zal uw herstel waarschijnlijk aanzienlijk vertragen in vergelijking met dat van een niet-roker.

Tegelijkertijd blijft de toename van complicaties bij operaties doorgaan in de dagen en weken na de operatie. Als je blijft roken, loop je een groter risico op :

  • infecties ontwikkelen;
  • ademhalingsproblemen hebben;
  • longembolie of flebitis ;
  • overmatig bloeden ;
  • om afwijkingen in de genezing van chirurgische wonden vast te stellen;
  • langer in het ziekenhuis blijven dan gemiddeld.

Het is daarom essentieel dat je, als je slaagt, niet rookt voor en na de operatie. Als dit ingewikkeld lijkt, aarzel dan niet om de hulp van een gezondheidsprofessional in te roepen of om te vertrouwen op beproefde methoden om te stoppen met roken.

Stop met roken voordat u een operatie ondergaat

Een stoppen met roken plan opstellen

Als je op het punt staat een operatie te ondergaan en wilt stoppen met roken :

  • Raadpleeg je huisarts of een verslavingsarts om je gezondheidstoestand te beoordelen en bekijk de beschikbare oplossingen om te stoppen met roken.
  • Stel een specifieke stopdatum vast, indien mogelijk enkele weken of zelfs maanden voor de operatie, om je lichaam de tijd te geven te wennen aan het nieuwe leven zonder tabak.
  • Identificeer de situaties die trek opwekken, zodat je kunt proberen hierop te anticiperen of ze waar mogelijk te vermijden.
  • Voer nieuwe dagelijkse routines in om je oude rookgewoonten te “doorbreken”.
  • Gebruik oplossingen om stress en frustratie te beheersen: lichaamsbeweging, meditatie, ontspanning, yoga.
  • Aarzel niet om je omgeving om steun te vragen of neem deel aan discussiegroepen met voormalige rokers.
  • Maak van de gelegenheid gebruik om een gezonde levensstijl en een evenwichtig dieet aan te nemen.
  • Zorg voor rust en neem goede slaapgewoonten aan.

Opties om te stoppen met roken

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken:

  • gebruik van nicotinevervangers: kauwgom, pleisters, tabletten ;
  • geneesmiddelen op recept: Bupropion, Varenicline ;
  • ondersteuning door gezondheidsprofessionals: verslavingsarts, psycholoog, apotheker, enz;
  • gedragstherapieën, psychologische ondersteuning ;
  • alternatieve geneesmiddelen: acupunctuur, hypnose, reflexologie, enz;
  • stoppen met roken met laser.

Stoppen met roken met laserOstop

Stoppen met roken met laserOstop is een niet-medicinale aanpak die is gericht op het verminderen van ontwenningsverschijnselen en hunkering door gebruik te maken van een zachte laserstraal om specifieke punten op het lichaam te stimuleren. LaserOstop richt zich op de reflexpunten op de oorschelp.

Als zodanig is het gebaseerd op de principes van acupunctuur. Deze stimulatie vermindert ontwenningsverschijnselen door rechtstreeks in te werken op de lichamelijke afhankelijkheid van nicotine. Dit helpt het hunkeren te verminderen en de ontwenning te verlichten. En het is allemaal volledig pijnloos, zonder gewichtstoename zoals soms het geval is bij andere methoden.

Stoppen met roken met laserOstop wordt over het algemeen uitgevoerd in één sessie van een uur. De therapeut past de laserstraal toe op specifieke punten op het lichaam volgens een nauwkeurig protocol. Dit werkt zowel in op het verlangen om te roken als op de drang om te knabbelen. En als je een terugval hebt in de twaalf maanden na je eerste sessie, heb je recht op een gratis tweede sessie.

De laserOstop-methode is beschikbaar in gespecialiseerde laserOstop-centra en kan op zichzelf worden gebruikt of als aanvulling op een medische behandeling om te stoppen met roken. Het is uiterst effectief en heeft al tienduizenden rokers geholpen om voorgoed NEE te zeggen tegen sigaretten. Maak vandaag nog een afspraak bij een van de vele laserOstop centra om te stoppen met roken ter voorbereiding op de operatie!

Tabak en chirurgie in een notendop

Als je een roker bent en een operatie moet ondergaan, houd er dan rekening mee dat :

  • Roken verhoogt het risico op mogelijk ernstige en zelfs fatale complicaties na een operatie.
  • Stoppen met roken verbetert en versnelt het herstel in de postoperatieve periode.
  • Wonden genezen beter zonder tabaksgebruik.
  • Er zijn veel manieren om te stoppen met roken voor een operatie.
  • Misschien is voor jou de tijd gekomen om je aan te sluiten bij de niet-rokersgemeenschap!

Stop nu met roken!

Boek online een afspraak bij het dichtstbijzijnde laserOstop antirookcentrum!

Deel dit artikel

Maak een afspraak

Stop nu met roken!

Boek online een afspraak bij het dichtstbijzijnde laserOstop antirookcentrum!

Spenen sinds 2021
+ 0
Centra in België, Frankrijk, Zwitserland, Roemenië...
+ 0
De meningen van onze klanten bevestigen onze doeltreffendheid
+ 0

Nieuwe centra

Recente artikelen