Roken en sport: een duidelijke onverenigbaarheid

In de collectieve perceptie worden roken en sporten vaak als tegenstrijdig gezien. Toch zijn veel sporters ook regelmatige rokers. Helaas bagatelliseren rokers vaak de risico's van hun tabaksgebruik en de negatieve invloed ervan op hun fysieke prestaties. Hier volgt een diepgaande blik op het verband tussen sport en roken.
sportrokers stoppen met roken laserostop stoppen met roken belgië

Sportrokers: een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid

Sportroker zijn komt vaker voor dan je denkt

Het is algemeen aanvaard door zowel het grote publiek als de medische gemeenschap dat roken en sport niet samengaan. Helaas zijn sportrokers, zowel amateurs als professionals, zich niet altijd bewust van de gevaren van hun tabaksgebruik en de gevolgen daarvan voor hun welzijn, comfort en fysieke prestaties. Studies tonen aan dat, hoewel het percentage rokers onder sporters lager is dan onder de algemene bevolking, hun aantal nog steeds zorgwekkend is vanuit het oogpunt van volksgezondheid.

Nee, sport compenseert de schadelijke effecten van roken niet!

Veel sporters die roken zijn er ten onrechte van overtuigd dat lichaamsbeweging de schadelijke effecten van roken teniet kan doen. Deze misvatting wordt gevoed door populaire overtuigingen zoals “sporten reinigt je longen” of “tijd buiten doorbrengen beperkt rookgerelateerde ziekten”. Het is cruciaal om deze illusies weg te nemen en te benadrukken hoe belangrijk het is om volledig te stoppen met roken om een optimale gezondheid te behouden.

Tabak blijft giftig, zelfs in lage doses

Het is belangrijk om te weten dat zelfs matig tabaksgebruik gevaarlijk kan zijn, of je nu sport of niet. De effecten op hart- en vaatziekten zijn niet evenredig met de hoeveelheid geconsumeerde tabak. Zelfs een lage consumptie brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor de cardiovasculaire gezondheid. Daarom is het verminderen van het aantal gerookte sigaretten alleen gunstig als het een stap is in de richting van helemaal stoppen met roken.

Het speciale geval van niet voor roken bestemde tabak (NFT)

Rookloze tabak, of het nu snuiftabak of pruimtabak is, heeft zijn intrede gedaan in de sportwereld met de misvatting dat het de voordelen van nicotine biedt zonder de nadelen van gerookte tabak. Het brengt echter ook risico’s met zich mee voor de cardiovasculaire gezondheid en een aanzienlijk verslavingspotentieel. Bovendien kan TNF in bepaalde contexten worden beschouwd als doping volgens de criteria van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). Deze praktijk wordt daarom sterk afgeraden.

De fysiologische impact van roken op atleten

De problemen van tabak in het kort

Roken wordt in verband gebracht met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Als je regelmatig sport, kunnen sommige van deze problemen bijzonder lastig zijn en een negatieve invloed hebben op je sportprestaties. Hier zijn enkele manieren waarop roken de sport kan beïnvloeden:

  • Vermindering van de hoeveelheid zuurstof die in het bloed circuleert, wat leidt tot ademnood en een verminderde spierfunctie.
  • Veroorzaakt slagaderlijke spasmen, die mogelijk dodelijk zijn als ze bepaalde organen van bloedtoevoer beroven.
  • Beïnvloedt de bloedstolling, waardoor het risico op bloedstolsels toeneemt die kunnen leiden tot cardiovasculaire complicaties.
  • Verlaagde niveaus van goede cholesterol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten op de lange termijn toeneemt.
  • Verminderde longcapaciteit en daardoor optimale zuurstoftoevoer naar het bloed.
  • Bevordert de ontwikkeling van acute en chronische aandoeningen van de luchtwegen en longkanker.
  • Invloed op herstel na inspanning en herstel van letsel.

Roken is verantwoordelijk voor ongeveer 73.000 sterfgevallen per jaar in Frankrijk en is een belangrijke oorzaak van vroegtijdige sterfte. Stoppen met roken is daarom cruciaal, niet alleen voor het verbeteren van de sportprestaties van rokers, maar ook voor de algehele gezondheid van iedereen die rookt.

Focus op de schadelijke rol van koolmonoxide

Bij het verbranden van tabak ontstaat koolmonoxide, een molecuul dat bij elk trekje wordt ingeademd. In het lichaam vervangt koolmonoxide zuurstof in de rode bloedcellen, waardoor het bloed minder goed zuurstof kan vervoeren naar de organen die het nodig hebben. Dit fenomeen is grotendeels verantwoordelijk voor de ademnood tijdens het sporten en de verminderde spierprestaties die gepaard gaan met roken.

Het probleem met koolmonoxide is dat als het zich eenmaal hecht aan de rode bloedcellen, het daar blijft. Daarom hoopt het zich na verloop van tijd op in de bloedbaan. Nadat je gestopt bent met roken, duurt het enkele weken voordat het volledig verdwenen is.

De invloed van roken op de bloedsomloop

Roken verandert het vermogen van slagaders om zich te verwijden en samen te trekken volgens de behoeften van het lichaam. Het veroorzaakt spasmen en een vermindering van de bloedstroom, wat kan leiden tot arteriële occlusie, met een hartaanval als gevolg.

Tabak bevordert ook de aggregatie van bloedplaatjes en verdikking van het bloed, wat de vorming van bloedstolsels vergemakkelijkt die kunnen leiden tot veneuze en arteriële trombose. Deze stolsels kunnen beroertes, hartinfarcten of ischemie van de onderste ledematen veroorzaken, zelfs bij jonge rokers. Deze problemen zijn zelfs nog meer uitgesproken bij vrouwen die orale anticonceptiemiddelen gebruiken.

Effecten op het longstelsel

De effecten van roken op de luchtwegen zijn nadelig voor de fysieke prestaties, het comfort tijdens het sporten en de algehele gezondheid. Regelmatig roken leidt tot ontstekingen, verstopping van de luchtwegen en beschadiging van de longblaasjes, waardoor de longcapaciteit afneemt. Tegelijkertijd hebben sportrokers een grotere kans om te lijden aan chronische ademhalingsziekten, zoals COPD (chronic obstructive pulmonary disease) of astma, wat hun fysieke mogelijkheden ernstig kan beperken. Het hoesten en de overmatige slijmproductie die gepaard gaan met roken bevorderen ook de ontsteking van de bronchiën en de kolonisatie door ziekteverwekkende kiemen die verantwoordelijk zijn voor bronchitis of longontsteking.

Roken kan ook de genezing na een verwonding vertragen. Rokers wordt aangeraden niet te roken in de weken na de operatie om genezingsproblemen te voorkomen. Een rookintoxicatie verlengt ook de herstelperiode na intensieve lichamelijke activiteit, die gepaard gaat met microbeschadigingen die vervolgens moeilijk te herstellen zijn.

De invloed op eetgedrag

Roken verandert de perceptie van smaak en geur aanzienlijk. Rokers hebben daarom een voorkeur voor vet of zoet voedsel. Voor sporters kan dit problemen veroorzaken bij het volgen van een bepaald dieet en cardiovasculaire risico’s verhogen.

Stoppen met roken voor sporters

De kortetermijneffecten van stoppen met roken

Stoppen met roken biedt vrijwel onmiddellijke voordelen. Sporters die stoppen met roken merken al snel een verbetering van hun prestaties tijdens het sporten en een toename van hun algemene comfort tijdens het sporten. In de eerste dagen na het stoppen met roken, observeren we :

  • verbeterde longfunctie;
  • betere oxygenatie van het bloed ;
  • een verlaging van de hartslag en bloeddruk in rust en tijdens activiteit;
  • meer energie en minder vermoeidheid;
  • gezondere bloedcirculatie;
  • een vermindering van aan roken gerelateerde hoest;
  • effectiever herstel na het sporten;
  • beter uithoudingsvermogen.

Tegelijkertijd zijn er ook andere voordelen buiten de sport:

  • een terugkeer naar een optimaal gevoel voor smaak en geur;
  • verbeterde mondhygiëne, inclusief een betere adem;
  • Verbeterd uiterlijk van huid en haar.

De behoefte om gemotiveerd te zijn

Hoewel de meeste rokers willen stoppen, is de verslaving aan tabak vaak sterk en vereist het een goede voorbereiding om met ontwenningsverschijnselen te beginnen. Persoonlijke motivatie is de sleutel tot het bereiken van dit doel. Het is cruciaal om ervan overtuigd te zijn dat stoppen met roken de enige manier is om je gezondheid, de gezondheid van je dierbaren en je sportprestaties te beschermen.

Wat als sport een manier was om te stoppen met roken?

Als het verbeteren van je sportprestaties een stimulans is om te stoppen met roken, kan het beoefenen van een sport ook een effectieve manier zijn! Studies suggereren dat het helpt bij het verminderen van het ontwenningssyndroom, hunkeringen, negatieve gedachten en gewichtstoename die gepaard gaan met stoppen met roken. Natuurlijk is sport alleen niet genoeg om voorgoed een einde te maken aan het roken, maar het kan wel een waardevolle bondgenoot zijn in het proces.

Een persoonlijke benadering van ontwenning

Eenmaal gemotiveerd, kan stoppen met roken verschillende vormen aannemen, afhankelijk van individuele voorkeuren. Een arts die gespecialiseerd is in roken kan nicotinevervangers voorschrijven die vergoed worden door het Franse socialezekerheidsstelsel, zoals pleisters, kauwgom of inhalators, op basis van een jaarlijkse vaste prijs.

Hoewel ze populair zijn, roepen elektronische sigaretten vragen op over hun langetermijneffecten. Het is minder schadelijk dan traditionele sigaretten en kan op korte termijn gebruikt worden om de overgang naar een leven zonder tabak te vergemakkelijken. Het gebruik ervan mag echter geen dagelijkse gewoonte worden op de lange termijn.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan je helpen strategieën te ontwikkelen om de drang om te roken te weerstaan. Andere methoden, zoals acupunctuur of hypnose, worden door sommige ex-rokers ook aanbevolen. Tot slot biedt fotobiomodulatie, in het bijzonder met de laserOstop®-methode, een innovatieve en effectieve aanpak om in één sessie te stoppen met roken.

Focus op de laserOstop®-methode op basis van fotobiomodulatie

De laserOstop®-methode is gebaseerd op fotobiomodulatie en biedt een aantal voordelen om sportrokers te helpen bij het stoppen.

Niet-invasieve, veilige technologie

De laserOstop®-methode maakt gebruik van een veilige, niet-invasieve technologie die ontwenning in één enkele sessie mogelijk maakt, zonder pijn, zonder gevaar en zonder ontwenning. Het stimuleert specifieke auriculaire punten met een lichtstraal die gericht is op een precieze zenuwplexus om de fysieke afhankelijkheid van nicotine te verminderen, zonder sporen achter te laten op het oor of onaangename sensaties te veroorzaken.

Wat is fotobiomodulatie precies?

Fotobiomodulatie is een methode die al meer dan 40 jaar wordt gebruikt op verschillende medische en schoonheidsgebieden. De laserOstop®-methode gebruikt deze om een precieze dosis energie af te geven die subatomaire reacties veroorzaakt op microscopisch en vervolgens fysiologisch niveau. Dit mechanisme werkt rechtstreeks in op de factoren die nicotineverslaving en het verlangen om te roken stimuleren.

Gerichte werking op het zenuwstelsel

Auriculotherapie werkt in op het zenuwstelsel door specifieke reflexpunten in het oor te behandelen. Deze stimulatie brengt de afscheiding van endorfine op gang, die een cruciale rol speelt bij het onderbreken van het fysiologische proces van nicotineverslaving en het verminderen van hunkering. Deze aanpak heeft een kalmerend effect en helpt het verlangen om te roken te verminderen.

Tot slot moeten sportrokers zich bewust zijn van de gevaren van roken voor hun gezondheid en sportprestaties. Stoppen met roken, hoe moeilijk ook, is essentieel om hun welzijn te behouden en hen in staat te stellen hun volledige atletische potentieel te bereiken. Een persoonlijke benadering van ontwenning, met een combinatie van persoonlijke motivatie, medische ondersteuning en mogelijk innovatieve methoden zoals fotobiomodulatie, kan hen helpen om deze belangrijke stap naar een leven zonder tabak te zetten.

Stop nu met roken!

Boek online een afspraak bij het dichtstbijzijnde laserOstop antirookcentrum!

Deel dit artikel

Maak een afspraak

Stop nu met roken!

Boek online een afspraak bij het dichtstbijzijnde laserOstop antirookcentrum!

Spenen sinds 2021
+ 0
Centra in België, Frankrijk, Zwitserland, Roemenië...
+ 0
De meningen van onze klanten bevestigen onze doeltreffendheid
+ 0

Nieuwe centra

Recente artikelen