Passief roken is nog steeds een probleem voor de volksgezondheid dat miljoenen mensen treft, ondanks belangrijke bewustmakingscampagnes. Het kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij zowel jonge kinderen als volwassenen en is vooral gevaarlijk wanneer het gebeurt in een afgesloten ruimte, zoals een auto of een slecht geventileerd huis. Veel landen over de hele wereld, waaronder België, hebben wetten aangenomen die roken verbieden in openbare gelegenheden, op de werkplek en in het openbaar vervoer. Maar om ieders gezondheid te beschermen, zowel die van de roker als die van zijn omgeving, kun je het beste alles doen om te stoppen met roken.
Wat is passief roken?
Onbedoelde maar zeer reële tabaksvergiftiging
Passief roken is een fenomeen dat optreedt wanneer een persoon, roker of niet-roker, de sigarettenrook inademt van iemand die in zijn directe omgeving rookt. Hoewel het, dankzij de verschillende verbodsbepalingen, steeds zeldzamer wordt om te lijden aan deze onbedoelde intoxicatie in openbare gelegenheden zoals bars, restaurants, openbaar vervoer en overheidsdiensten, is het nog steeds een groot probleem in privéomgevingen.
Wat zijn de risico's van passief roken?
Passief roken veroorzaakt veel ongemak voor degenen die eraan worden blootgesteld en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is erg gevaarlijk voor de mensen in de buurt van de roker, vooral kinderen, mensen met ademhalingsproblemen en ouderen. Ze lijden dan onder alle schadelijke effecten van sigaretten zonder dat ze er zelf voor hebben gekozen om te roken.
Het is soms schadelijk voor rokers zelf wanneer ze tabak consumeren in een gezellige omgeving, of erger nog, in een rookruimte. Als onderdeel van dit proces inhaleren ze niet alleen de giftige stoffen van hun eigen sigaret, maar ook de vele chemische stoffen die aanwezig zijn in de secundaire rook van de rokers om hen heen, die geconcentreerder is dan de rook die ze in eerste instantie inhaleerden.
Passief roken en zwangerschap, een speciaal geval
Tijdens de zwangerschap kan de zich ontwikkelende foetus ook het slachtoffer worden van tabaksvergiftiging, wat zorgwekkend is voor zijn gezondheid. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat de moeder blijft roken, waardoor haar kind wordt blootgesteld aan de giftige stoffen in haar sigaret, die in haar bloed terechtkomen. Het kan ook het gevolg zijn van passief roken door de zwangere vrouw, als iemand in haar omgeving regelmatig naast haar rookt. Helaas kan dit fenomeen gevolgen hebben voor de groei van de baby en het is niet ongewoon dat baby’s worden geboren met een nicotinetekort in de eerste levensdagen, omdat ze hun ‘dosis’ niet meer via het bloed van de moeder binnenkrijgen.
Een nationale garantie
Onze laserOstop centra garanderen gratis behandeling in heel België.
Beoefenaars tot uw dienst
Luisteren naar u en onze 6/7 klantenservice
Geen contra-indicaties
De laserOstop methode is een gepersonaliseerd protocol dat aan elk individu kan worden aangepast, zonder contra-indicaties.
Discretie en vertrouwelijkheid
Onze laserOstop centra zijn gebonden door vertrouwelijkheidsovereenkomsten om de integriteit van je gegevens te beschermen.
De gezondheidsrisico's van passief roken
Gezondheidsrisico's voor volwassenen
Het regelmatig inademen van de rook van sigaretten van een roker kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor degenen die eraan worden blootgesteld. Hoe langer en herhaaldelijk de blootstelling, hoe groter het risico. De ongemakken die door dit fenomeen worden veroorzaakt zijn onder andere :
- Ademhalingsproblemen: de chemische stoffen in sigarettenrook kunnen leiden tot herhaald hoesten, astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en een toename van bronchiale en KNO-infecties.
- Hart- en vaatziekten: net als bij rokers verhoogt passief roken het risico op hart- en vaatziekten zoals angina pectoris, myocardinfarct, beroerte en hoge bloeddruk.
- Kanker: het inademen van rook van brandende tabak verhoogt het risico op het ontwikkelen van longkanker en blaas-, maag-, keel- en andere vormen van kanker. Passief roken en kanker zijn daarom nauw met elkaar verbonden.
- Verschillende hinderlijke symptomen: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, toegenomen vermoeidheid.
Gezondheidsrisico's voor kinderen en baby's
Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van roken omdat hun immuunsysteem nog onvolgroeid is. Bovendien vergt hun snelle groei veel middelen, wat het voor de organisatie moeilijker maakt om te mobiliseren in haar strijd tegen passief roken. Kinderen die eraan worden blootgesteld, kunnen groeiproblemen, concentratie- en leerproblemen en ademhalingsproblemen krijgen die in een andere context niet zouden zijn ontstaan.
Risico's voor de gezondheid van de baby vóór de geboorte
Roken in de baarmoeder, of dit nu het gevolg is van actief of passief roken door de moeder, kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de foetus. Als een ongeboren kind wordt blootgesteld aan de giftige stoffen die vrijkomen uit sigaretten, neemt het risico op een miskraam, groeiproblemen en een laag geboortegewicht toe. Het risico op wiegendood is ook verhoogd in de maanden na de geboorte.
De kans op het ontwikkelen van aandachts- of gedragsproblemen is ook groter, net als de afname van cognitieve vaardigheden. Tot slot neemt, net als bij volwassenen en kinderen, de incidentie van ademhalingsproblemen toe, zelfs als de luchtwegen niet direct aan rook zijn blootgesteld. Als je tijdens de zwangerschap stopt met het inademen van sigarettenrook, kun je al deze risico’s echter drastisch verminderen, als de problemen zich nog niet hebben voorgedaan.
Passief roken: wat zegt de wet in België?
In de loop der decennia heeft België een reeks wetten ingevoerd om rokers aan te moedigen hun gewoonte op te geven en tegelijkertijd de mensen in hun omgeving te beschermen tegen de gevolgen van passief roken. Antirookmaatregelen die een belangrijke impact hebben gehad op de Belgische samenleving zijn onder andere :
-
De wet van 1993 op de bescherming van de gezondheid tegen roken, die tabaksreclame op televisie en radio en in openbare gelegenheden zoals restaurants, bars en discotheken verbiedt.
-
De wet uit 2004 die de verkoop van tabak aan minderjarigen onder de 16 jaar verbiedt en die vervolgens in 2011 werd uitgebreid naar alle minderjarigen.
-
Het Koninklijk Besluit van 13 december 2005, dat in januari 2006 van kracht werd, verbiedt roken in afgesloten openbare ruimten zoals restaurants, bars, werkplekken en zorginstellingen.
-
De wet van 2010 op de duidelijke verpakking van tabaksproducten, die sigarettenfabrikanten verplicht om merkverpakkingen te vervangen door duidelijke verpakkingen met gezondheidswaarschuwingen over de gevaren van roken.
Deze maatregelen zijn bedoeld om de schade door passief roken in België te beperken en een gezondere omgeving voor iedereen te bevorderen.
Wil je meer weten over de laserOstop-methode om te stoppen met roken?
Maak dus een afspraak bij het dichtstbijzijnde laserostopcentrum.
Hoe kunnen we passief roken bestrijden?
De stijgende kosten van sigaretten
In België blijft de prijs van sigaretten stijgen in een poging om zowel passief als actief roken tegen te gaan. De prijsstijging is het gevolg van de invoering van belastingen door de overheid, zowel om rokers aan te moedigen om te stoppen met roken als om een deel van de kosten van de ziektekostenverzekering te dekken voor de behandeling van ziekten die rechtstreeks het gevolg zijn van tabaksvergiftiging. Deze maatregel, in combinatie met bewustmakingsprogramma’s om mensen aan te moedigen om te stoppen met roken, is effectief geweest in het terugdringen van het aantal Franse rokers.
Campagnes tegen roken
Een groot deel van de strijd tegen roken bestaat uit het vergroten van het publieke bewustzijn over de schadelijke effecten van tabak. Met dit in gedachten kunnen bewustmakingscampagnes tegen roken bestaan uit televisiereclames, posters op openbare plaatsen, educatieve programma’s op scholen, interventies op openbare plaatsen en andere soortgelijke initiatieven. Ze worden over het algemeen gefinancierd door overheden en non-profitorganisaties voor tabaksontmoediging.
Al enkele jaren is de campagne “Maand van het Niet Roken” in november een doorslaand succes. Het idee is om een maand lang te stoppen met roken om een veranderingsproces in te gaan en tegelijkertijd de voordelen van het stoppen te zien. Regelmatige ondersteuning speelt een belangrijke rol in dit proces. Gedurende de hele rookvrije maand organiseren gezondheids- en antirookprofessionals ondersteunende activiteiten, cursussen en diverse bijeenkomsten. Veel ex-rokers begonnen bij deze gelegenheid met afkicken en zijn sindsdien nuchter gebleven.
De beste manier om passief roken tegen te gaan is stoppen met roken!
De motivatie in jezelf vinden om te stoppen met roken
Stoppen met roken kan moeilijk zijn, vooral als je er lang geleden mee bent begonnen. Het is echter een belangrijke beslissing, niet alleen om je gezondheid en die van je omgeving te verbeteren, maar ook om een betere levenskwaliteit te krijgen en je koopkracht te vergroten. Er zijn een paar trucjes die je kunt gebruiken om je vastberadenheid te versterken:
- Noem de verschillende voordelen van stoppen met roken: gezondheidsvoordelen, gezondere adem, betere huid en haar, geldbesparing, bescherming van je dierbaren tegen passief roken, enz.
- Stel jezelf duidelijke, realistische doelen: in plaats van in één keer te stoppen, kun je proberen om geleidelijk te stoppen. Je kunt ook het tegenovergestelde doen als het voor jou juist moeilijker is om je tabaksgebruik op een laag niveau te houden dan om helemaal te stoppen.
- Praat met je familie en vrienden over je project en aarzel niet om hun hulp en steun te vragen. Je kunt ook deelnemen aan discussiegroepen met andere mensen die hetzelfde proces doorlopen als jij.
- Overweeg activiteiten die je helpen minder aan sigaretten te denken, indien mogelijk dingen die fysieke en psychologische gezondheidsvoordelen bieden, zoals sport of meditatie.
- Vergeet niet dat, hoewel terugvallen waarschijnlijk is, het ook mogelijk is om jezelf bij elkaar te rapen en de ontwenning te hervatten, soms door nieuwe dingen over jezelf te leren. Het is goed om te struikelen en weer op te staan!
- Haal het beste uit elke stap voorwaarts. Geef jezelf bijvoorbeeld een beloning (een restaurant, een cadeau of iets anders) als je erin geslaagd bent om een week, een maand, een kwartaal, enz. niet te roken.
De laserOstop-methode om met een gerust hart te stoppen met roken!
Wat is de laserOstop-methode?
LaserOstop is een medicijn- en chemicaliënvrije rookstopmethode die gebruik maakt van een laser die werkt door fotobiomodulatie. Deze techniek wordt al meer dan dertig jaar gebruikt en heeft het voordeel dat het effectief, niet-invasief en volledig pijnloos is. Hiermee kun je voorzichtig stoppen met roken, zonder gewichtstoename, stemmingsstoornissen of bijwerkingen.
Om dit te doen stimuleert de laserOstop-beoefenaar verschillende reflexpunten op de oorschelp om in te werken op de delen van het zenuwstelsel die de verslaving aan tabak in het algemeen en nicotine in het bijzonder bepalen. Deze techniek helpt de fysieke oorzaken van verslaving te overwinnen en beïnvloedt ook de reuk- en smaakzin van de roker. Het maakt het dus mogelijk om de belangrijkste mechanismen te beïnvloeden die ten grondslag liggen aan de mislukkingen die vaak worden waargenomen bij pogingen om te stoppen met roken.
Een effectieve methode, zelfs voor mensen die al een terugval hebben gehad
De laserOstop-methode is geschikt voor iedereen die wil stoppen met roken, ook voor mensen die al eens zonder succes hebben geprobeerd om te stoppen met roken en daarna zijn teruggevallen. Deze krachtige antirooklaser biedt gerichte actie en vereist slechts één sessie van één uur om het doel te bereiken. En als je ondanks alles binnen 12 maanden terugvalt, kun je profiteren van nog een gratis sessie om weer op het goede spoor te komen. Honderdduizenden rokers in Europa zijn al succesvol en pijnloos gestopt met roken dankzij de laserOstop-methode. Ze wachten op jou!